Цілюще меню літа
Середина літа з буянням зелені та різноманіттям овочів-фруктів-ягід – це те, про що ми лише мріяли в довгу холодну пору року. І ось воно вже з нами, літо – пора розквіту всього живого. Для кожного з нас – це також шанс оздоровити свій організм, посвіжіти та зарядитись енергією весь рік.
Овочі, фрукти та ягоди – це багаті джерела різноманітних харчових речовин, включаючи вітаміни, мінеральні елементи, харчові волокна та біологічно активних компонентів. Для зручності сприйняття розподілимо рослинну їжу за кольором. Тим більше, що плоди одного кольору часто мають і схожі, завдяки вмісту тих самих мінералів, властивості, але доповнюють один одного.
ЧЕРВОНІ
Солодкий червоний перець.
Цей соковитий плід містить біофлавоноїди, які перешкоджають закупорці артерій та утворенню тромбів, і які в організмі не виробляються, а повинні потрапляти з їжею. Перець підходить ідеально для профілактики захворювань судин і серця. Спробуйте таке незвичне овочеве пюре (смузі): поріжте 1 свіжу червону перчину, 1 червоний стиглий помідор (попередньо ошпарте його та зніміть шкірку), покладіть у блендер, додайте дрібку солі та чорного меленого перцю. Збийте до однорідної маси. Випивайте після кожного обіду не менше, ніж 1 місяць.Вишні.
Сильні протизапальні властивості вишні зумовлені антоціанами і надають ягодам бордового кольору, можуть знижувати температуру і впливають на організм аналогічно ацетилсаліциловій кислоті. Вишня очищає кров та печінку, тому в сезон вишень випивайте склянку вишневого соку, навпіл розведену водою. Вишні пригнічують біль в суглобах і зменшують запалення в них. Уявіть собі: 20 стиглих вишень здатні замінити таблетку аспірину, причому без всяких побічних дій, притаманних аспірину. З'їдаючи близько 250 грамів вишень в день, ви зможете регулювати рівень сечової кислоти і знизите ризик розвитку артриту. Правда, лікувальний ефект досягається, тільки якщо вживати свіжі ягоди.Помідори.
Ведучи мову про томати не важливо, в якому вигляді цей овоч потрапив до вас на стіл: в салаті, тушкованим або в натуральному соку – корисно все! Унікальною речовиною, що міститься в томатах, є антиоксидант лікопін, на який не впливає термічна обробка. Лікопін зменшує зміст «поганого» холестерину в крові, захищає від інфаркту, інсульту, нормалізує тиск крові (у кого високий – знижує, і навпаки, підвищує низький) і попереджає виникнення онкологічних захворювань. Для кращого засвоєння лікопіну бажано вживати страви чи напої із томатів з додаванням декількох крапель олії.Червона капуста.
Антоціани червоноголовкової капусти відновлюють структуру судин, регулюють кров’яний тиск, а фітонциди знешкоджують віруси, які потрапили у кров. Вживання капусти нормалізує обмін жіночих статевих гормонів – естрогенів – і може захистити від раку грудей. Вживання свіжої капусти відновлює слизову оболонку кишечника, покращує кишковий імунітет, зв’язує та виводить токсичні речовини. Завжди тримайте у холодильнику червону капусту і коли робите салат із білоголовкової, додайте жменьку червоної, лише попередньо розімніть її до появи соку.Буряк
багатий бетаніном – речовиною, яка стимулює обмінні процеси і зміцнює імунітет. Варто відзначити руйнівний вплив свіжоприготованого соку буряка на розвиток злоякісних пухлин будь-якої локалізації. При цьому ні пастеризований буряковий сік, ні варений буряк – таких властивостей не мають. Тому не забувайте додати 1 – 2 чайні ложки натертого свіжого бурячка до салату з капусти та моркви і заправити олією.Червоний виноград.
Антоціани та унікальна речовина ресвератрол червоного винограду, які містяться у шкірці, не лише попереджують ріст ракових клітин (які в нашому організмі утворюються щомиті), але можуть знищити до 20% всіх злоякісно змінених клітин. Діапазон цілющого впливу червоного винограду обширний: має протизапальні властивості, попереджує мутації в клітинах, попереджує лейкемії (рак крові). Багато корисних речовин сконцентровано у виноградних кісточках. Скористайтесь наступним рецептом: візьміть склянку ягід червоного винограду, засипте у блендер, додайте пів склянки чистої води і збивайте 1 хвилину. Вживайте щодня протягом сезону.ЖОВТО-ОРАНЖЕВІ
Абрикоси.
200 грамів запашних фруктів покривають добову потребу в провітаміні А (каротині), який відповідає за те, щоб наш зір було гострим, а шкіра чистою. А ¾ склянки соку на день збагатять ваш раціон легкозасвоюваним вітаміном С (L-форма). Великий вміст калію допомагає лікувати гіпертонічну хворобу, набряки нижніх кінцівок (протягом 2 тижнів вживати пюре з плодів). Дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку, які мають ознаки гіповітамінозу, варто замінити солодощі на смачне абрикосове смузі: 5 м’яких темно-оранжевих, очищених від кісточок плодів покласти у блендер, додати півсклянки кефіру або несолодкого йогурту, 1 чайну ложку насіння льону та збити 1 хвилину.Морква.
Ще один чемпіон за вмістом альфа- і бета-каротину. Обидві речовини піклуються про здоров'я очей, волосся і шкіри, зменшують вздуття кишечника. Крім того, морква – важлива складова антиракової дієти. Коли морква молода, вживати її потрібно з шкіркою, лише добре помити щіткою та обдати окропом. Врахуйте: корисні речовини, якими багаті яскраві коренеплоди, краще засвоюються зі здоровими жирами – олією або сметаною.Гарбуз.
Дієтологи внесли цей овоч в топ-10 найбільш корисних продуктів. На жаль, гарбуз не так часто з'являється на нашому столі. І цю ситуацію потрібно змінювати! Дуже ніжна клітковина гарбуза сприяє рубцюванню виразок шлунку та кишечника, виводить токсичні продукти (зокрема, «поганий» холестерин), нормалізує сольовий обмін. Пігмент регал захищає сітківку ока від вікових змін та довше зберігає зір чітким.Спробуйте такий смачний і оздоровчий дієтичний десерт: пів чашки печеного гарбуза, 1 кружальце лимону зі шкіркою (попередньо добре помитого та ошпареного окропом), 1 чайна ложка меду та 1 чайна ложка волоських горіхів, збийте у блендері. Смакуйте на здоров’я.
ЗЕЛЕНІ
Огірки.
І хоч цей хрумкий овоч на 97% складається з води, в інших 3% вміщуються майже всі необхідні для здоров’я мінерали, завдяки яким в організмі нормалізується кислотний баланс. Огірки олужнюють кров. Це одразу відображається на зовнішньому вигляді: стає чистою, сяючою шкіра, зникають навіть найменші подразнення, почервоніння та висипання. Тому в сезон вживайте огірки щодня. Вживання в їжу огірків сприяє виведенню води з організму, покращує роботу печінки, серця і нирок.Броколі.
З усіх зелених овочів – це лідер у боротьбі з раком. У її складі містяться речовини хлорофіл та індол, які захищають клітини від руйнівної дії зовнішнього середовища (надмір ультрафіолетового проміння, забрудненого повітря, шкідливих речовин, які потрапляють із їжею та токсинів, які утворюються в організмі в процесі життєдіяльності) і навіть відновлюють пошкоджені оболонки клітин. Крім того, ці речовини забезпечують більш тривале збереження кисню в клітинах мозку. Завдяки цьому ми не так бурхливо реагуємо на стресові ситуації. Тому при можливості додайте хоч одну квіточку броколі у будь-який суп.Зелена спаржа
має більш виражені цілющі властивості, ніж біла. Адже в ній багато не лише хлорофілу, але й інших важливих рослинних компонентів. Зелену спаржу ще називають нирковим овочем. Спаржа нормалізує роботу нирок, а також має легкий сечогінний ефект та виводить з організму всю зайву рідину, позбавляє від надлишкової ваги та набряків.Шпинат,
всупереч загальноприйнятій думці, не є чемпіоном за вмістом заліза, проте в ньому багато каротиноїдів, що забезпечують нам здорову шкіру і гострий зір. Шпинат насичує, постачає організм поживними речовинами, виводить шлаки і токсини. Лише в моркві міститься більше каротину, ніж у шпинаті, шпинат поліпшує обмін речовин і сприяє виробленню організмом енергії.БІЛІ
Часник.
Одні його терпіти не можуть, інші готові додавати до всіх страв. Лікарі ж закликають нас з'їдати хоча б по зубчику часнику на день. Особливо корисні молоді головки, зі слабовираженим фіолетовим забарвленням лусочок. У них міститься найбільше корисних речовин, які пригнічують ріст хвороботворних бактерій та вірусів. Флавоноїди часнику захищають клітини від агресії вільних радикалів, мають протизапальні властивості і розріджують кров, оберігаючи тим самим судини. Шматочок чорного хліба та маленький шматочок свіжого сала із зубцем часнику оздоровлять ваш організм набагато ефективніше, ніж будь-які «очищаючі» біологічно активні таблетовані добавки.Селера.
Цей красивий міцний коренеплід здавна вживають для очищення та покращення роботи печінки і нирок та посилення статевої функції. Завдяки низькій калорійності та високій біологічній цінності, селеру можна рекомендувати для щоденного раціону при ожирінні, атеросклерозі, нормалізації обміну речовин. Регулярне вживання соку селери очищає кров і допомагає позбавитися від багатьох шкірних захворювань (для більшої ефективності рекомендується змішувати сік селери з соками кропиви і кульбаби. Однієї столової ложки в день буде достатньо, якщо її попередньо розвести водою в пропорції 1:1).Цибуля.
У ній багато біологічно активних речовин, що сприяють утворенню імунних клітин. Цибуля містить активні сірчані сполуки, які легко засвоюються організмом. Потрапляючи в кров, вони позитивно впливають на ряд ключових зон головного мозку. Тому регулярне вживання молодої цибулі активізує організм та омолоджує клітини, що відповідають за пам'ять і емоції. А вживання в їжу в невеликих кількостях часнику та цибулі (наприклад, з чорним хлібом та шматочком свіжого сала) знижує ризик серцево-судинних та онкологічних захворювань.СИНІ
Чорниця.
У Японії цю ягоду вважають чарівною за здатність продовжувати молодість та життя в цілому. Міртіллін, пігментна субстанція, робить стінки судин еластичними і гладкими. Причому найбільш сильний вплив має на судини очей і головного мозку. Тому цю ягоду необхідно вживати тим, хто погано бачить. Будучи природним антибіотиком, чорниця очищає від хвороботворних мікробів кишечник і нирки. Пектин чорниці допомагає виводити з організму токсини, які утворюються в організмі та потрапляють у нього ззовні (з їжею та повітрям). А завдяки комплексу найсильніших антиоксидантів чорниця посідає лідируючі позиції в десятці продуктів, здатних продовжувати життя і омолоджувати організм. Ложка чорниці, пів пачки нежирного білого сиру та пів чайної ложечки меду, з’їдені перед сном, додадуть відчутного здоров’я та видимо омолодять шкіру.Малина.
Традиційно малину застосовують при простудних захворюваннях, завдяки саліциловій кислоті, яка добре "збиває" температуру, не маючи побічної дії на організм.Жінкам варто взяти до уваги, що ця ягода позитивно впливає на тонус і колір шкіри.
А фолієва кислота, якою багата малина благотворно впливає на підготовку жіночого організму до та під час вагітності.
Крім того, малина і її листя мають сечогінну дію, тим самим поліпшують роботу нирок.
Завдяки вмісту міді, яка входить до складу багатьох антидепресантів, малину рекомендують людям, робота яких пов'язана з нервовим напруженням.
Бузина.
Люди в давнину вірили, що в гілках бузини чорної живуть ангели, які охороняють домашнє вогнище. Плоди бузини чорної мають свою цілющу силу як у свіжому вигляді, так і в сушеному. Свіжі ягоди бузини успішно використовуються для лікування гепатиту, виразкової хвороби і для їх профілактики.
Крім багатьох інших корисних речовин, її ягоди містять рекордну кількість антоціанів. У 100 грамах бузини від 450 до 600 міліграмів антоціанів! Використовуючи сік бузини, вчені з Нідерландського інституту здоров'я виробили особливу схему терапії, яка дозволяє знизити ризик інсульту у літніх пацієнтів на 73%. Щоб зменшити радикулітні болі, корисно випивати щодня від 1 до 2 чайних ложок соку бузини вранці і ввечері. У теплому вигляді сік бузини допомагає при застуді збити температуру.
«Лікар лікує, природа виліковує» - каже древнє латинське прислів’я. Як ми використовуємо дари нашої землі – залежить від нас. «Якщо людина сама береже своє здоров'я, то важко знайти лікаря, який знав би краще, що є корисним для неї, ніж вона сама», - писав Сократ понад 2 тисячі років тому, і я повністю погоджуюсь із ним.
Працюйте над собою!:)
Оксана Скиталінська - лікар-дієтолог
16.08.2011