Етикет
Гарні манери відіграють важливу роль в суспільному житті людини. І хоча в сучасному світі немає твердо установлених етикетом норм поведінки, та все ж існують незмінні норми культурного поводження за столом, які свідчать не лише про гарне виховання з дитинства, а й доказують вміння пристосуватись до вимог вишуканого товариства і часом говорять про людину більше, аніж будь-яка візитна картка.
Дотримуйтеся основних правил споживання їжі і навіть в столовій вашої установи, адже тут ви знаходитеся на виду у всіх , і за вами бесперечно спостерігають колеги та керівництво. Ваше поводження з колегами та обслуговуючим персоналом також значним чином впливає на ваш рейтинґ.Доглянуті руки, нігті, приємний запах є неодмінною часткою ваших гарних манер.
Табу:
- В вишуканих ресторанах самому вибирати столик, для цього існує обслуговуючий персонал.
- Блокувати верхнім одягом стільці. Виняток – гардероб не охороняється.
- Тримати на столі сумочку, цигарки, мобілку. Вечірні сумочки тримають на колінах, прикривши серветкою, великі – на підлозі, або на маленьких столиках, котрі ставлять спеціально для сумочок клієнток.
- Сьорбати, прицмокувати.
- Під час пиття залишати ложечку в склянці, горнятку.
- Поправляти макіяж за столом, для цього існує туалетна кімната.
- Відставляти мізинець.
- Досолювати, навіть не покуштувавши страву.
- Облизувати ніж чи пальці.
- Опиратися ліктями на стіл.
- Розмовлати чи пити з повним ротом.
- Допивати стоячи.
Окрім цього, памятайте – ведіть виделку до рота, а не навпаки. Споживайте їжу беззвучно та естетично.
При прощанні подякутйте господарям, чи особі, яка запросила вас, і не забувайте про персонал – усмішка чи подяка при прощанні є ознакою гарного тону.
І навіть якщо господарі не знають усіх тонкощів етикету, не вказуйте їм на невеличкі похибки.
Автор: Х. М.
20.12.2009