Весільні сукні ТМ Хадасса (Hadassa)
 








Медичний центр Кліеіка професора С. Хміля м. Тернопіль

  
 
◄ Попередня   Наступна ►

Шматочок щастя для кожного гостя



На весільному столі тільки коровай? Отже, ви недопрацювали. Доки ще маєте час, не почалась забава, поспішайте купити весільний торт. Нехай він буде не висотним будиночком, а манюсіньким та скромним, але – це ж та частинка щастя, якою ви хочете почастувати дорогих гостей та один одного.

Весільний торт – то європейська захцянка, але погодьтесь, дуже смачна і файна, за такими традиціями варто бігати. Україна – це та ж Європа, тож наслідування вишуканості завжди вітається. Смачнюча випічка – початок солодкого життя пари. На весіллі не тільки цілуються, щоб засолодити гірку чарку, а й смакують тортик, аби стало солодше на самій забаві. Молода пара може бавитися у форми, вибирати те, що ближче до душі. Варіації тортика бувають круглі, квадратні, прямокутні, нагадують піраміду, велике серце. Але зупинятись на тих формах, що є, необов’язково, адже можна у кулінарів замовити найдивовижніше бачення торта. Молодята схильні до багатоярусних тортиків, що частково символізують статки новоспеченої сім’ї. Тож багатоповерхівка вразить гостей до глибини душі.
Весільний торт. Кондитерська майстерня Віри Сапеляк
 

Коли започаткувалась мода на весільні торти?

В 70-х роках минулого століття Україна зацікавилась вишуканими весільними тортами. В Київській Русі раніше користувався попитом пиріг нареченої. Його форма була кругла, бо символізувала сонце , а ще на тому весільному пляцку виднілися фігурки-прикраси. Трішки раніше, в Стародавньому Римі, весільний пиріг кришили над головою нареченої. В результаті подібного ритуалу молода жінка буде забезпечена статками. Багатоярусні торти народилися у Лондоні, у XVІІІ ст. і досі не можна встояти від їх звабливого вигляду.

Дивись у гаманець

Тортик замовляйте з головою. Є бажання і фінансові можливості, тоді звертайтесь у відомі кондитерські, до випробуваних кулінарів або ж у весільні агенції, які думатимуть замість вас. Продукція хлібозаводів не вдарить по гаманцю та й смак досить непоганий. Можете звернутись до родини, аби зекономити капітально, але результат ймовірно буде плачевним.

Банальні формальності

  • Починайте вештатись Інтернетом та розглядати смачненькі новинки.
  • Заходьте у кондитерські та гортайте каталоги, приглядайтесь та не поспішайте.
  • Попросіть представників кондитерських дати скуштувати зразки тортів. Вони не можуть вам відмовити, якщо так, тоді шукайте іншу кондитерську.
  • Маєте змогу замовити пробний невеличкий торт додому, якщо є бажання і кошти.
  • Визначте стиль торта: форма, кольори, аксесуари, статуетки.
  • А тепер порахуйте вагу. Ваш гість подужає з’їсти 150-200 гр. Але, мабуть, вам не вдасться порізати рівними частинами і певної кількості тортик, тому замовляйте з невеличким хвостиком.
  • Зробіть замовлення не пізніше, аніж за тиждень. Виготовити за 1 день торт – нереально.
  • Деякі кондитерські практикують аванс за виготовлення тортика, аби застрахувати себе від відмови клієнта.
  • Часом фірма або комбінат просить підставки під яруси повернути.

Секрети ярусів

Торти вагою більше 3 кг формують в кілька ярусів - 2, 3 і більше. Їх розташовують один на одному. Коли вага торта сягає 7 кг та більше, тоді використовують підставки.

Білий - не завжди ефектно

Кольорова гама торта: блакитна, жовта, рожева, зелена чи зовсім інша. Харчові добавки дозволяють зробити ваш печений шедевр будь-якого кольору. Суцільно білий торт може не втрапити на знимку, тому краще зробити його хоча б двох кольорів або ж задекорувати яскравими фруктами чи неїстівними дрібничками. Також колір торта підбирають під весільну сукню, зачіску, букет та банкетний зал.

Аксесуари

Декорують тортик їстівними, напівїстівними і неїстівними елементами. Використовують живі квіти, мережива, стрічки, фігурки молодят, лебедів, голубів, янголів. Статуетки встановлюють в центрі тортика або ж на верхньому ярусі. Їстівні орнаменти, квіткові сади створюють з крему, бізе та вершків. Також декорують свіжими, консервованими фруктами та ягідками, шоколадом, марципанами або цукровими фігурками. А гостям, в яких міцні зуби, будуть до смаку напівїстівні карамельні квіти, кульки, бусинки, зроблені на зразок «хромованого» металу. Фігурки також бувають їстівними, їх виготовляють з цукру, шоколаду, марципана. Користуються популярністю надписи на тортику «імена наречених».

Не рекомендується

  • Встановлювати фігурки самостійно, без відома кондитерів. Не займайтесь прикрашанням на власне бачення, адже тортик може не витримати ваших декорів.
  • Здійснювати вандалізм над фігурками наречених. Їжте з розумом.

Шлунок також має право на слово

- Крем на основі вершкової олії занадто важкий для шлунка і відноситься до «економ-класу».
- Торти-суфле – це кращий клас. Суфле – це неабиякий «фундамент» для різних декоративних їстівних конструкцій через свою щільну, але легку фактуру.
- Дорогенькі – торти на «йогуртовій основі». Цей варіант некалорійний та дуже смачний.
- Коржі найчастіше використовують бісквітні. Прошарки: сирна маса, варене згущене молоко, бізе, додають горіхи, кокосову стружку, шоколадну крихту.
- Ви можете замовити кожен ярус за окремою рецептурою, щоб кожен гість знайшов свій.

Транспортування

Розміри багатоярусних тортів не дозволяють перевозити їх у легковій машині. Чому? Бо є певний ризик, що коробка перевернеться, а торт зіпсується. У фірм же звичайно є спеціально обладнані автомашини для перевезення таких виробів. Інколи доставка входить у рахунок замовлення, а часом треба доплачувати.

Умови страхування

  • Не тримайте тортик поблизу гостей, аби не сталася аварія.
  • Якщо є неїстівні компоненти на торті, повідомте усіх гостей неодноразово.

Везіть вже торт!!!

Будь-яке свято має завершення. А от весілля закінчується словами тамади: «Торт в студію!» Його вивозять на розкішному візку або виносять, все залежить від ресторану та й врешті від вашого бажання. Можна тортик прикрасити бенгальськими вогнями або свічками (при гасінні молодята загадують бажання та кажуть приємності) і при вимкненому світлі провести процесію дефілювання смачнючого гостя. Далі до тортика добираються з спеціальним широким (який також можна задекорувати) ножем молода пара, вони шматують тортик разом. Наречена бере ніж у праву руку, наречений на неї ставить свою праву руку. Перший шматочок продається гостям, а вже решту – безкоштовно. Що перше – то солодше, тому хай гості не стидаються і платять за насолоду. Нарізання тортика та викладання на тарілочки символізує першу роботу молодят, а також перше дарування солодких хвилин. Певні родини притримуються звичаю, що наречені нарізають два шматочки, а потім діляться, годують один одного. Власне, ця традиція символізує обіцянку віддавати все, що маєш та турбуватись у різні моменти життя. Наречені, нарізайте тортик повільно і не забувайте дивитись в об’єктиви. Спершу пригощайте шматочком тортика батьків та найближчих родичів. Прийнято починати нарізати з нижнього ярусу. Верхній ярус з фігурками не варто різати, краще молодій парі забрати його додому. А на поправинах разом з найближчими людьми скуштувати. За європейським звичаєм кожен гість повинен отримати від молодої пари пакунок з тортиком, а не так як заведено у нас – шматком пляцка. Його гості повинні їсти вдома, загадавши бажання, що обов’язково здійсниться. Весільний торт творить чуда.

Тож солодкого вам сімейного життя!

Автор: Ірина Новоставська. Спеціально для порталу "Пара молода"
Фото: Кондитерська майстерня Віри Сапеляк

 




03.03.2010              сьогодні 2, з початку місяця 35, всього 9836



◄ Попередня   Наступна ►





Про нас       Реклама       Весільний Раут

2006-2018 «Пара молода» - каталог весільних послуг України. Розробка сайту: vlasne.info